Blog

Od geografa do WordPress entuzijaste

Kažu da svako veliko putovanje počinje jednim običnim korakom. Kada god sam čuo ovu rečenicu u poslednjih godinu dana, asocirala me je na moju WordPress priču. Naime, godinu dana unazad, tačnije oktobra 2016, diplomirao sam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i stekao zvanje dipl. geografa. Kao što možete da naslutite, u tom momentu nisam imao nikakvih dodirnih tačaka sa WordPressom.

Zapravo, za WordPress sam čuo nekoliko nedelja kasnije, kroz razgovor sa jednim mojim dobrim prijateljem koji je već nekoliko godina u ovoj oblasti i za koga za može reći da je napredni WordPress korisnik. Tema tog razgovora bila je to da je on takođe krenuo sa WordPressom nekoliko godina ranije i da mu je do sada stečeno znanje dosta pomoglo na polju ličnog i profesionalnog razvoja.

Na njegovu preporuku, a i vodeći se rečenicom “One who dares wins”, rešio sam da se i sam upustim u upoznavanje i istraživanje WordPressa. Ipak, s’ obzirom na to da se ranije nisam susretao ni sa kakvim sličnim alatima, dosta sam sumnjao da iz svega ovoga mogu da izvučem bilo kakvu primenu.

Krenuo sam sa teoretskim stvarima, jer sam oduvek zastupao mišljenje da je pre praktičnog rada potrebno prvo savladati teoriju. Ono što je zadivljujuće bilo u tom trenutku je što sam sa lakoćom uspeo da savladam dosta početnih termina i procesa. No, mislio sam da ću u jednom tenutku ipak doći do tačke gde će stvari postati suviše složene za mene.

Međutim, nakon 2 meseca rada i učenja, shvatio sam da sam zapravo došao do nivoa prosečnog korisnika i tada sam uvideo šta je ono što je najviše privuklo moj fokus i zadržalo mi pažnju. To je bio intiutivni WordPress interfejs koji se zasniva na sistemu WYSIWYG – “what you see is what you get”. Koncept ovog sistema je taj da se zasniva pretežno na tekstu i grafici i da u svakom trenutku možete da pratite rezultate svog rada tj. imate uvid u ono što ste kreirali. Nekoliko nedelja kasnije sam sasvim samostalno kreirao prvi blog kao i E-commerce sajt.

Kako bih opisao ovaj svoj put, najbolje bi bilo da podelim svoj proces učenja. Ukoliko krećete od same osnove upoznavanja sa vebom, kao što je to bio slučaj sa mnom, odličnu polaznu tačku daju Code Academy kursevi. Tu se možete upoznati sa osnovama HTML-a, CSS-a kao i PHP-a u kom je i sam WordPress kreiran. Registracija na Code Academy platofmu je besplatna, a evo i nekoliko linkova ka kursevima koji mogu biti korisni:

Takođe, još jedan izvor koji je meni bio veoma koristan za savladavanje početnih termina je skripta profesora Filipa Marića sa Matematičkog fakulteta u Beogradu “Uvod u Veb i Internet tehnologije“. U ovoj skripti je detaljno objašnjen uvod u računarske mreže, istorija i razvoj interneta, kao i osnove gore pomenutih programskih jezika.

Nakon prolaženja kroz ove kurseve i materijale (kome su potrebni), sledi upoznavanje sa WordPressom. Najbolji i najefikasniji način za učenje je detaljno prelaženje kroz Codex. WordPress Codex predstavlja centralizovanu bazu znanja i saveta koja se neprekidno ažurira i uz pomoć koje možete steći veštine naprednog WP korisnika. Pored materijala za učenje, Codex ima i svoj blog na kom korisnici postavljaju probleme sa kojima su se susretali kao i savete za njihovo rešavanje. Naravno, pored Codex-a postoji i dosta online kurseva pomoću kojih možete videti kako sve izgleda u praski. U to vreme wpakademija.rs sajt nije postojao, te sam ja prolazio kroz “Udemy – WordPress for beginers”. Predavač se ovde dosta pridržava učenja i termina iz Codex-a što omogućava lako savladavanje kursa. Takođe, na https://www.skillshare.com se može naći dosta korsnih online kurseva. Kombinacijom svih ovih materijala za svega nekoliko nedelja mozete doći od početnika do samostalnog WordPress korisnika.

Za kraj bih se samo osvrnuo na još jedan element u ovoj priči koji je za mene bio veoma značajan. To su WordPress meetupovi. Prvi meetup na kom sam ja prisustvovao bio je u Nišu nekoliko meseci nakom mog ulaska u WordPress priču. Na tom meetup-u imao sam priliku da upoznam dosta ljudi, od kojih su neki danas moje kolege i dobri prijatelji. Smatram da je odlazak na meetup značajan nevezano za tehničko znanje koje posedujete, jer bilo da ste početnik ili napredni korisnik, uvek možete čuti nešto novo, korisno, i naravno zanimljivo. Većina predavača su pasionirani WordPress entuzijasti, tako da svaku temu pretvore u zanimljiv i interaktivni razgovor.

Stoga, kada god Vam se pruži prilika za odlazak na meetup, ne propustite je, jer tu zaista možete upoznati veliki broj ljudi iz WordPress zajednice, čuti dosta korsinih stvari i razmeniti svoja iskustva sa njima. O ovim događajima se možete informisati putem meetup.com platforme ili WordPress Srbija sajta.

Trenutno nema komentara. Postavite prvi komentar!

Odgovori